Visie en missie
De school
Lucas Batau is een open katholieke basisschool in de wijk Batau in Nieuwegein. De school telt gemiddeld zo’n 250 leerlingen, verdeeld over 11 groepen. Samen met nog 18 andere basisscholen behoort Lucas Batau tot de Stichting Trinamiek.
Onze visie en missie
Samen vol vertrouwen in ontwikkeling. Dat is waar Lucas Batau voor staat. Wij streven er naar dit dagelijks uit te stralen naar leerlingen, ouders en teamleden.
Op onze school geloven wij in de dynamische driehoek. Samenwerking tussen leerling, school en ouders staat centraal. Er is sprake van een open cultuur, waarin vertrouwen en respect een belangrijke rol spelen. De Kanjermethode draagt hieraan bij. Er heerst een prettige leeromgeving, waar leerlingen en leerkrachten zich veilig voelen en optimale ontwikkeling van ieder individu mogelijk is. We doen het juiste op het goede moment, ook in de ogen van de leerling. Kortom: pedagogisch tact.
Lucas Batau is een lerende organisatie en is voortdurend in beweging.
Leerkrachten blijven zich professionaliseren en hebben zich gespecialiseerd op diverse gebieden.
Er wordt op verschillende niveaus lesgegeven, zodat het onderwijs voor alle leerlingen boeiend en uitdagend is. Hierbij zetten we o.a. chromebooks en wisselende werkvormen in.
Ons onderwijs voldoet aan de inspectienorm.
Het concept ‘samen’ is een rode draad op Lucas Batau. Je ziet dit op meerdere manieren terug in het onderwijs, het beleid en de schoolcultuur.
Samen
Lucas Batau is een samenwerkende school. Samenwerking tussen kinderen in de klas, wat terug te zien is in de verschillende samenwerkende werkvormen. Maar ook samenwerking tussen teamleden onderling, ouders en leerkrachten, leerlingen en leerkrachten en met externe organisaties. Wij houden ons vast aan de driehoek: leerling, ouder, leerkracht. Een van de krachten van onze school is dat we uitgaan van een sterk vertrouwen tussen deze drie schakels. Zowel de leerling, de ouder als de leerkracht is medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling, die het kind gedurende de basisschooltijd doormaakt. Bij ons op school werken de leerlingen regelmatig in groepjes en maken gezamenlijk opdrachten. Jong en oud werkt met elkaar samen tijdens verschillende handvaardigheid-, lees- en spelactiviteiten. Tijdens feesten en vieringen komen alle leerlingen en leerkrachten van de school bijeen en verzorgen met elkaar o.a. optredens en toneelstukjes. Iedere leerkracht en ieder kind heeft een maatje, waar hij/zij altijd op terug kan vallen en mee kan samenwerken. Samenwerken staat op Lucas Batau hoog in het vaandel.
Vertrouwen
De driehoek (leerling, ouder, leerkracht) staat met een sterk wederzijds vertrouwen. Doordat wij op school veel waarde hechten aan onderling contact, creëren wij een omgeving waarin vertrouwen voelbaar is. Leerlingen, ouders en leerkrachten hebben de ruimte om verwachtingen uit te spreken. Zij vertrouwen er op dat gemaakte afspraken door alle betrokken partijen worden nageleefd. Onze Kanjertraining versterkt dit onderling vertrouwen. Lees hier meer over op onze Kanjerpagina.
Ontwikkeling
Onze school is sterk in het streven naar ontwikkeling. Optimale ontwikkeling van ieder individu binnen onze school staat centraal. Leerlingen, leerkrachten en de school zijn voortdurend in ontwikkeling. Leerkrachten blijven zich professionaliseren en nascholen, waardoor bijna iedere leerkracht specialist is op een bepaald gebied. Op onze school hebben we een reken-, taal-, lees-, gedrags-, hoogbegaafdheid-, gym- en ICT-specialist. De specialisten leveren een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de leerlingen. Op Lucas Batau vinden we het belangrijk dat kinderen naar zichzelf leren kijken. Ontdekken wat je talenten en ontwikkelpunten zijn. We werken aan onze eigen doelen en zoeken daarbij naar de juiste middelen om deze doelen te behalen. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen niveau en manier. Met kleine stapjes of met grote sprongen. De leerkracht biedt de leerstof dan ook op verschillende niveaus aan. Lucas Batau is iedere dag in ontwikkeling. De leerlingen, de leerkrachten en de school.